کاربرد انواع شیشه تکجداره و دوجداره در نمای ساختمان و دکوراسیون داخلی در دهه های اخیر بسیار مورد توجه طراحان و معماران قرارگرفته است. زیبایی ، تنوع ، نصب آسان و امکان ایجاد طرح های خاص، اتلاف انرژی وهمچنین ایمنی، تقاضا برای استفاده از شیشههای دکوراتیو و کاربردی را افزایش چشمگیر داده است.
شیشه های ایمنی و دکوراتیو مجموعه متنوعی از شیشه های تزیینی است که در انواع طرح ها و رنگ ها با روش های مختلفی تولید می شوند . بسته به نوع ، طرح و رنگ آنها در قسمت های مختلف ساختمان می توان استفاده نمود.
لذا دانستن کاربرد انواع شیشه تکجداره و دوجداره به استفاده صحیح شیشه در ساختمان کمک و در هزینه ها صرفه جویی به عمل می آید . در این مقاله کاربرد انواع شیشه تکجداره و دجداره را مورد بحث و بررسی قرار میدهیم .
کاربرد انواع شیشه تکجداره و دوجداره در آن در ساختمان
شفافیت و روشنایی یکی از ویژگی های مهم معماری ایرانی و همینطور معماری روز دنیا بوده و هست. صفات شفافیت و روشنایی در اکثر قریب به اتفاق سبک های معماری در طول تاریخ مورد توجه قرار گرفته است. استفتدخ از حداکثر نور خورشیدنه تنها برای تامین روشنایی داخل ، بلکه برای به حداقل رساندن مصرف انرژی نیز مورد توجه قرار میگیرد.
حال بهتر است بدانیم ،شیشه که مهمترین و کاربردی ترین عنصر در این زمینه محسوب می شود، هنگامی که از ظرافت شیشه در کنار استحکام فلز استفاده شود می توان آثاری مستحکم، ظریف و زیبا پدید آورد.
شیشه به اشکال مختلف مورد اسـتفاده قرار می گیرد. در ساخت وسایل تزیینی مانند گل، تابلو و… ، در ساخت ظروف آزمایشگاهی و یا ظروف آشپزخانه چون: لیوان ، بطری و… و یا تولید شیشه دوجداره که در دو نوع ساده و مشجر عرضه می گردد مصارف مختلفی دارند که عمده ترین آن به عنوان درب و پنجره در کارهای ساختمانی است.
شکل های مختلف شیشه شامل: شیشه های شفاف، نیمه شفاف و رنگی، جاذب حرارت، ایمنی، دوجداره، سکوریت و … وجود دارد.
با داشتن شناخت صحیح از نور و دانستن کاربرد انواع شیشه تکجداره و دوجداره میتوان با انتخاب شیشه مناسب می توان تاثیر قابل توجهی برزیبایی فضا، آرامش ساکنین و هزینه های سرمایش و گرمایشی فضای داخلی ساختمان گذاشت .
جایگاه شیشه در ساختمان
استفاده از شیشه به دلیل قابلیت های بسیار بالایی که در حوزه معماری و طراحی دارد، کاربرد روز افزونی در صنعت ساختمان سازی پیدا کرده است. از این رو، شناخت انواع شیشه ساختمانی ، قابلیت ها و کاربردهای آن ها می تواند نقش مهمی در استفاده بهینه از این ماده مهم چه در افزایش بهره وری و چه در افزایش زیبایی ساختمان داشته باشد
در انتخاب نوع شیشه ساختمانی ملاحظاتی از قبیل عایق صوتی به جهت جلوگیری از ورود صدای مزاحم ، عایق حرارتی برای جلوگیری از اتلاف انرژی ، نما و زیبایی بصری، استحکام، امنیت و … مد نظر قرار می گیرد و با توجه به کاربرد انواع شیشه ساختمانی مورد نیاز و مطلوب محل استفاده، انتخاب و اجرا می شود. در زیر به برخی از انواع شیشه ساختمانی و همچنین ویژگی ها و کاربردهای آن اشاره می شود.لازم به ذکر است مشخصات شیشه انتخابی از عوامل موثر بر قیمت شیشه است .
شیشه سودا لایم (شیشه جام)
بیشتر از ۹۵ درصد از میزان کل شیشه تولیدی در جهان، شیشه سودالایم است. شیشههای در و پنجره ساختمان، شیشههای خودرو، بطریها و بسیاری دیگر از محصولات شیشهای روزمره از جنس شیشه سودالایم هستند. مهمترین اجزای تشکیلدهنده این نوع شیشه عبارتند از اکسید سیلیسیوم، اکسید کلسیم و اکسید سدیم.
مراحل ساخت شیشه سودالایم
- تهیه مواد اولیه و تبدیل آنها به پودر با دانهبندی بین 0.1 تا 2 میلیمتر
- توزین هر یک از مواد اولیه به نسبتهای مورد نظر و مخلوط کردن آنها همراه با 4 تا 5 درصد آب و انتقال مخلوط به کوره
- ذوب کردن مخلوط در کوره و تهیه خمیر شیشه
- بیرنگ کردن خمیر شیشه و خارج کردن گازها
- تبدیل به فرآوردههای مورد نیاز بازار و صنایع
- پختن شیشه ( قرار دادن شیشه داغ در کورههایی که دمای کمی دارد، برای کاهش شکنندگی شیشه)
شیشه فلوت
جام شیشه فلوت یا شیشه تخت، اولیه ترین حالت شیشه تولید شده می باشد. شیشه فلوت در ضخامت های مختلف از 2 میلی متر تا بیش از 20 میلی متر در کارخانه تولید شیشه، تولید و عرضه می شود اما به صورت متداول ضخامت های 4-8 میلی متر در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. شیشه فلوت به دلیل روش تولید خاص خود، اغلب بدون موج و خمیدگی می باشد، به همین دلیل در ساختمان ها و بخصوص پنجره ها کاربرد فراوانی دارد. شیشه فلوت را می توان به صورت اولیه و یا به صورت فراوری شده و افزایش کارایی های جدید مورد استفاده قرار داد.
شیشه مشجر
نوع دیگر شیشه که معمولا برای ایجاد محیط خصوصی و خارج از دید در ساختمان ها از آن استفاده می شود، شیشه مشجر یا طرح دار می باشد. شیشه های مشجر در طرح ها مختلف تولید و عرضه می شوند.
شیشه آینه ای
یکی از فراورده های شیشه فلوت، شیشه آینه ای می باشد که با ماده پوششی که روی شیشه فلوت قرار می گیرد خاصیت انعکاسی به خود می گیرد. شیشه رفلکس معمولا در نما های خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این شیشه نور خارجی را بازتاب داده و سبب کاهش نفوذ نور خورشید به ساختمان و همچنین ایجاد حالت آینه می شود در حالیکه از سمت داخل ساختمان مشابه شیشه های معمولی عمل کرده و خاصیت بازتاب دهنگی و آینه ای ندارد. این ویژگی در شب برعکس می شود.
شیشه مات شونده برقی
نوع جدید شیشه ها، شیشه مات شونده برقی یا شیشه هوشمند می باشد. این نوع شیشه ها اغلب به صورت لمینت بوده و همه ویژگی های شیشه لمینت را دارا می باشند، مضاف بر اینکه با طلق PDLC موجود بین دوشیشه امکان مات و یا شفاف شدن در کسری از ثانیه با استفاده از جریان برق را دارا هستند. شیشه های مات شونده برای ایجاد حریم خصوصی مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند نقش بسزایی در طراحی های نوین ساختمانی داشته باشند.
شیشه رنگی
شیشه های رنگی با افـزودن و کم کردن بعضی مواد شیمیایی در مصالح اولیه تهیه شیشه به دست می آید. به روشی دیگر شیشه سفید را در شیشه مذاب رنگی فـرومی کنند تا دو روی آن رنگی شود. شیشه های رنگی بیشتر در ویترین مغازه ها، نمایشگاه ها، آزمایشگاه ها، ساختمان های صنعتی و ساختمان های مسکونی با طراحی خاص به کار می روند. این شیشه ها در مقایسه با شیشه های معمولی بخش اعظمی از نور را جذب و بخش کمتر را از خود عبور می دهند .
شیشه سکوریت
عملیاتی که در ساخت شیشه سکورت انجام می شود، باعث افزایش مقاومت شیشه (حدود ۳ الی ۵ برابر) در مقابل ضربه و نیز شوک های حرارتی می شود. این شیشه ها در صورت شکستن ، به ذرات ریز و مکعب شکل تقسیم می شوند که آسیب رسان نیسـتند. از این نوع شـیشـه در ویترین فروشگاه ها، درهای شـیشـه ای و پنجره های جانبی ساختمان استفاده می شوند.
شیشه نشکن
جام شیشه های نشکن شامل دو یا چند لایه شیشه اند که به وسیله ورقه هایی از نایلون شفاف تحت حرارات و فشار به هم متصل می شوند . همچنین بعضی از انواع شیشه های طلق دار به عنوان عایق صوتی، جاذب حرارت، کاهنده شفافیت و شیشه ایمنی به کار برده می شوند . وقتی که این شیشه ها می شکنند، خاصیت کشسانی نایلون، مانع از پخش و پراکندگی ذرات شیشه می شود. از جمله کاربردهای این نوع شیشه ها در ویترین مغازه هایی که اشیا گران قیمت می فروشند استفاده می گردد. ممکن است شیشه نشکن را از جنس شیشه سکوریت بسازند.
شیشه دو جداره
این نوع شیشه از دو لایه ساده و گاهی رنگی که به موازات یکدیگر قرار گرفته اند و لبه ها یا درز های آن ها هوابندی شده است و فضای بین آن ها با مواد خشک کننده ای پر و یا در بعضی از موارد بین دو لایه خلا ایجاد می شود. برای عایق بندی پنجره دوجداره از این نوع شیشه که عایق گرما، سرما و صداست در بسیاری از ساختمان ها مانند منازل مسکونی،فرودگاه ها، هتل ها و بیمارستان ها به کار می رود. پایین بودن ضریب انتقال حرارت در شیشه های دو جداره استاندارد میزان انتقال گرما و سرما را کاهش داده و باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند.
خرید شیشه دوجداره
اگر قصد خرید، نصب شیشه تکجداره و یا دوجداره و یا تعویض شیشه شکسته پنجره دوجداره خود را دارید قطعاً نیاز به یک نصاب حرفهای در این زمینه دارید. به علت ضریب شکست شیشه، نصاب شیشه دوجداره باید علاوه بر توانایی اندازهگیری دقیق شیشه و ضخامت آن، آموزشهای لازم جهت نصب درست و دقیق شیشه، رگلاژ و تنظیم پنجره دوجداره باتوجهبه وزن شیشه را داشته باشد.
یکی دیگر از نکات مهم در هنگام نصب شیشه دوجداره، شناخت انواع شیشه است که نصاب شیشه دوجداره باید نکات ایمنی را در مورد هرکدام از شیشهها رعایت کند بهعنوانمثال نصب شیشههای دوجداره معمولی با نصب شیشه دوجداره سکوریت به علت وزن بیشتر شیشه سکوریت متفاوت است و باید در هنگام نصب وزن شیشه بهصورت کامل مهار و بالانس شود. و در پایان کار نصب ،وزن شیشه به طور دقیق تنظیم و رگلاژ شود.حال با این مثال بهتر است ابتدا ویژگی هرکدام از شیشههای دوجداره را بدانیم.لازم به ذکر است در تعمیر در و پنجره دوجداره بعد از تعمیر و یا تعویض یراق آلات در و پنجره دوجداره ،رگلاژ و تنظیم وزن دقیق شیشه قسمت بازشو از درخواست بالایی برخوردار است
قیمت شیشه سکوریت مترمربع چند هست ؟