ارتفاع پنجره از کف؛ قوانین و مقررات ساختمان
در بسیاری از مناطق و کشورها، استانداردها و قوانین مرتبط با ارتفاع پنجره از کف در ساختمانها و منازل وجود دارد. این استانداردها و قوانین معمولاً بهمنظور افزایش ایمنی، تهویه هوا، استفاده از حداکثر نور پنجره و جلوگیری از حوادث مربوط به پنجرهها ایجاد و تبیین شدهاند. البته، این موارد ممکن است در هر منطقه نیز متفاوت باشد، بنابراین بهتر است که مقررات منطقه و موقعیت جغرافیایی خود را در نظر بگیرید؛ ولی در ایران در آییننامه قانون ساختمان به موارد چند درباره ارتفاع پنجره اشاره شده است که به بررسی آن میپردازیم:
استاندارد ارتفاع پنجره به چند دسته تقسیم میشود
۱-قوانین و استانداردها ارتفاع از کف برای پنجرههای غیر مشرف:
برای ایمنی، ارتفاع پنجره به طور معمول و کلی، این ارتفاع بر اساس نوع و موقعیت استفاده از پنجره (مثلاً اتاقخواب، پنجره آشپزخانه و یا پنجره سالن) متغیر است. ولی در قانون ساختمان صراحتاً اشاره شده است که:
۱. پنجره باید حداقل ارتفاعی ۸۵ سانت از کف داشته باشد؛ ولی در صورت وجود تراس و یا بالکن که بهوسیله جانپناههای استاندارد ایمن شده است این ارتفاع میتواند تغییر کند و در مواردی میتواند از کف در نظر گرفته شود.
۲. در صورت داشتن پنجره بازشو حتماً باید ارتفاع آن بالاتر از تراز ۸۵ سانت باشد.
۳. اگر پنجره در ارتفاع پایینتری نصب شود (زیر ۸۵ سانت) باید توسط جانپناه (کتیبه) ایمن شود
۲-قوانین و استانداردها ارتفاع از کف برای پنجرههای مشرف:
برای پنجرههای مشرف نیز قوانین مانند پنجرههای غیر مشرف است. پنجره مشرف به پنجرههایی گفته میشود که در آن پنجره خانهبهخانه دیگر دید داشته و حریم خصوصی اعضای خانواده را تحتتأثیر قرار میدهد. برای رفع دید مزاحم قانونگذار به موارد زیر در قانون اشاره کرده است
۱– اگر پنجره در نورگیر ساختمان و یا پنجره مشرف مزاحمتی برای همسایه ایجاد نکند وجود پنجره ایرادی ندارد.
۲– پنجره باید حداقل تا ارتفاع ۸۵ سانت از کف باشد و حتماً با شیشه ثابت و مشجر پوشیده شده باشد.
۳– در صورت داشتن پنجره بازشو حتماً باید ارتفاع از کف آن بالاتر از تراز ۸۵ سانت باشد.
این را در نظر داشته باشید که همسایهها میتوانند با دیوار و یا پرده مانع دید مزاحم در ساختمان خود شده و از این مورد جلوگیری کنند.
موارد ایمنی:
برخی استانداردها مربوط به ایمنی است و ملاحظات بیشتری را برای ایمن شدن پنجرهها مشخص کنند، مثلاً استفاده از قفلها یا محافظها جهت جلوگیری از افتادن کودکان و بزرگسالان مانند نردهها و حفاظهای آهنی یا جانپناهها
درهرصورت، باید به مقررات محلی خود اطمینان حاصل کرده و در طراحی و نصب پنجره یوپی وی سی و آلومینیوم به این مقررات توجه کنید. همچنین، مشاوره از متخصصان ساختمانی و معماران نیز میتواند در انتخاب و نصب پنجرهها بهصورت ایمن و مطابق با استانداردها مفید باشد.
سلام
کجا میتونیم این استاندارها رو به صورت یکجا پیدا کنیم
سلام وقت بخیر
در سای شهرداری و سازمان استاندارد می توانید ملاحظه کنید
با تشکر از شما – گروه تعمیرات وینیفیکس