در و پنجرههای دوجداره یو پی وی سی و همچنین شیشه دوجداره تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند. این عوامل بر استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی تاثیر میگذراند. عوامل تاثیرگذار بر این نوع پنجرهها عوامل بیرونی، ساختمانی، عوامل داخلی ساختمان و معماری میباشد. عوامل بیرونی ساختمان شامل تعداد طبقات، باد، باران، تغییرات دمایی در طول فصول مختلف، صوت، آکوستیک و ورود صدای مزاحم از پنجره ، فشارهای خارجی و فیزیکی مانند سرقت، نورخورشید و زاویه تابش آن می باشد.
شاخصهای معماری تاثیرگذار موجود در مبحث ساختمان شامل تلورانس ساختمان و نشست ساختمان میباشند که تاثیر مستقیم بر چگونگی رعایت استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی میگذارد. عوامل داخلی ساختمان عواملی هستند که از داخل ساختمان نشات گرفته و بیشترین تاثیر خود را بر روی دیوارها میگذارند. مانند رطوبت و دمای داخلی ساختمان که بیتاثیر بر استاندارد پنجره پی وی سی نیست.
از دیگر موارد موثر بر استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی میتوان به انبساط تغییرات شکل، نیروهای وارده در هنگام بازوبستهشدن، نیروهای طبیعی مانند زلزله، فشارباد و طوفان و وزن لنگه بازشو اشاره نمود.
قانون شهرداری درباره استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی
قانون شهرداری درباره استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی برای تمام معماران و سازندگان ساختمان الزامی و بر اجرای آن نظارت دقیق میشود.
یکی از اقدامات و قوانین برای حفظ حریم خصوصی، پنجرههای مزاحمی است که به منزل، حیاط یا حریم ساختمانهای دیگر باز میشود.
باتوجه به اجرای قانون ۱/۷۰ شهرداری در نورگیرها و واحدهای مشرف به هم، باید فریم آهنی پنجره دوجداره درارتفاع مناسبی نصب شود تا بازشو به سقف کاذب و یا جا پردهای گیرنکند.
قانون ۱/۱۰ آتشنشانی برای استاندارد پنجره پی وی سی این است که اگر از نرده یا صراحی استفادهنمیکنید، فریم آهنی پنجره را در ارتفاع ۲۰ یا ۳۰ سانتیمتری از کف نصب کنید تا کتیبه ثابت از بیرون شکل خوبی را به پنجره شما بدهد. براساس استاندارد شهرداری اگر پنجره از بالا و پایین کتیبه داشته باشد، مناسب نیست و اصلا استاندارد پنجره دوجداره پی وی سی در ساخت آن رعایتنشدهاست.
فاصله پنجرهها از زیر سقف تمام شده حداقل ۲۰سانتیمتر درنظر گرفتهشود که این قوانین برای رعایت حریم شخصی ساختمانهای مجاور درنظر گرفتهشدهاست.
ضوابط آتشنشانی و شهرداری برای استاندارد پنجره دوجداره
قوانین ذکرشده برای رعایت حریم شخصی ساختمانهای مجاور درنظر گرفتهشدهاست:
- در هیچیک از سطوح خارجی بنا نمیتوان پنجره یا هواگیر مشرف به مالکیت مجاور احداث نمود، مگر اینکه از حد مالکیت مجاور حداقل دو متر عقبنشینی صورت گرفتهباشد.
دراینحالت پنجرهها بایستی تا ارتفاع ۷۵/۱متر از کف مربوطه به صورت غیربازشو بوده و بیرون آنها غیرقابل رؤیت باشد.
معمولا احداث این پنجرهها، نظارت و دیدی نسبت به منزل مجاور یا روبرو ندارد، بنابراین دیگر بحث برهمزدن آسایش همسایگان بیمعنی است.
- مطابق استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی در مجتمعهای مسکونی در مواردی که اطاقهای دو واحد مسکونی مستقل از یک حیاط خلوت نور میگیرند، فاصله پنجرههای مقابل هم نبایستی کمتر از ۴متر باشد و تا ارتفاع ۷۵/۱متری از کف بایستی به صورت غیربازشو و غیرشفاف باشد.
- نورگیری بناهای مختلف ازگذرها، پارکها و میادین عمومی بلامانع است.
- لازم است که کلیه بازشوها، تراسها و بالکنهای بناهای همجوار گذرهای شرقیـغربی با عرض کمتر از 2۴ متر و در گذرهای شمالیـجنوبی با عرض کمتر از ۲۰ متر با استفاده از مصالح غیرشفاف مانند شیشه مات تا ارتفاع ۷۵/۱ از کف مربوطه پوشیده شوند.
- درصورتیکه فاصله بین دو پنجره مشرف به یکدیگر بیش از ۳۵متر باشد و در قطعات مالکیت همجوار رعایت محدودیت ارتفاع پنجره فوقالذکر الزامی نیست.
- در معابر شرقیـغربی با عرض ۲۴متر و بیشتر و معابر شمالیـجنوبی با عرض۲۰متر و بیشتر نصب پنجره بازشو از ارتفاع ۸۵/۰ متری به بالا و همچنین بالکن یا تراس یا جانپناه در ارتفاع معمول بلامانع است
تستهای استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی
آزمون استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی مطابق استاندارد ملی بهشماره 8510 انجاممیپذیرد که شامل موارد ذیل است:
1 -گواهینامه استاندارد پروفیل پی وی سی که میبایست مطابق استاندارد ملی 12291 توسط سازنده پروفیل اخذشده باشد .
2 – استاندارد پروفیل فلزی تقویتکننده (گالوانیزه) استفادهشده در پنجره پی وی سی که مطابق استاندارد شماره BS-EN1642 بایستی توسط سازنده پروفیل گالوانیزه اخذ شدهباشد .
3 – آزمونهای مشروحه ذیل :
- مواد
- جوشها
- اتصالات مکانیکی
- ثبات رنگ
- ساختار
- روند تولید شیشه دوجداره
- امنیت
- ایمنی
- کاربرد
- عایق سازی شرایط جوی
- عملکرد و استحکام
- مقدار U برای پنجره کامل
- نشانهگذاری
در و پنجره دوجداره یو پی وی سی بهترین انتخاب برای کسی است که نسبت به انتخاب در و پنجره دوجداره خود بیاطلاع است. در و پنجره دوجداره یو پی وی سی سازگار با محیطزیست است، در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاوم است و ازاینرو طول عمر بیشتری را نسبت به سایر محصولات دارد. فناوری، طراحی و مراحل آزمایش در و پنجره دوجداره به نمایانشدن خصوصیات منحصربهفرد این محصول کمک میکند.
بهعنوان یک کار سنتی در ایران که درها و پنجرهها توسط نجارها و یا آهنگران ساختهمیشد. در درجه اول از مواد اولیهای مانند چوب، آهن یا آلومینیوم بهعنوان قاب روی برخی از شیشهها استفادهمیکند و از برخی یراقآلات در و پنجره دوجداره استفادهمیکردند مانند دستگیرهها، پیچومهرهها و لولاها برای ایجاد ساختار کلی پنجره. اما طول عمر آن پنجرهها بسیار کوتاه است و عوامل طبیعی در کوتاهشدن این طول عمر بسیار تأثیرگذار است.
این متریال از پنجره مزایای بسیاری دارند. در گذشته در سطح جهانی، پنجرهها از اهمیت ناچیزی برخوردار بودهاند و بهعنوان مهمترین منطقه در یک ساختمان برای جلوگیری از اتلاف انرژی و ایجاد آسایش در ساکنان شناخته شدهاند. هدف اصلی از جایگزینکردن در و پنجره دوجداره یو پی وی سی ، نوآوری و خلق محصولات با کیفیت است که باعث پیشرفت معماری ساختمان در عصر جدید میشود. جدای از این، امروزه پنجرهها همچنین باید از افزایش گرمای خورشید (بسته به آبوهوا)، روشنایی روز، کاهش صدا، نفوذ کم گردوغبار، عایقبودن در برابر آب، زیبایی، نیازهای نگهداری پایین و مواردی ازایندست اطمینان حاصل کنند.عملکرد و دوام بالای در و پنجره دوجداره به کیفیت فنی زیر نیاز دارد:
uValue :
این شاخص نشان میدهد که پنجره چقدر توانایی جلوگیری از انتقال گرما از طریق فریم از خارج به داخل یا بالعکس دارد. هرچه مقدار u پایینتر باشد کیفیت در و پنجره، بهتر است مقدار این شاخص امروزه، در پیشرفتهترین فناوری ساخت پنجره، مقادیر u حتی 0.2 W / m2K را تضمین میکند. پنجرههای uPVC دارای ارزش uV 1.5 تا 1.7 W / m2K هستند.
ضریب جذب حرارت خورشیدی (SHGC):
این شاخص نشانمیدهد چهمیزان در و پنجره دوجداره یو پی وی سی در برابر حرارت ناشی از نور خورشید عایق است. این عدد بین 0 تا 1 بیانمیشود. هرچه SHGC پایینتر باشد، پنجره گرمای خورشیدی کمتری را منتقل میکند. انتقال قابلمشاهده (VT): این شاخص نور را از طریق در و پنجره دوجداره اندازهگیری میکند. VT بهعنوان عددی بین 0 تا 1 بیانمیشود. هرچه عدد بیشتر باشد، نور بیشتر منتقل میشود.
نشت هوا (AL):
هنگامیکه هوا ازطریق شکافهای پنجره نفوذمیکند، افزایش گرما از خارج یا ازبینرفتن خنککننده از داخل اتفاق میافتد. درجهبندی AL بهعنوان شاخص اندازهگیری است. هرچه مقدار کمتر باشد، مقدار AL کاهش مییابد. پنجرهها و درهای پی وی سی برای اطمینان از عدم وجود فاصله هوا جوش داده میشوند. تست نفوذ آب: راهی برای اندازهگیری میزان نفوذ آب از طریق شکافها و درزهای پنجرهها است. این یک آزمایش مهم برای مناطق بارانی ساحلی و یا شدید است. یکپارچگی محصول، در و پنجره دوجداره یو پی وی سی اطمینان حاصل میکنند که سروصدا از خارج به منطقه قابل سکونت نمیرسد. این ویژگی برای بیمارستانها، هتلها، مؤسسات آموزشی و ساختمان نزدیک به مراکز پرسروصدا و غیره مهم است.
مناسب بودن بار باد:
پنجره دوجداره باید بارهای باد بیشتری را تحملکند، خصوصاً در مکانهای بادی، مناطق ساحلی، طغیان زیاد و غیره. در و پنجره دوجداره برای مقاومت و حتی 3000 پاسکال سرعت باد (معادل 245 کیلومتر در ساعت سرعت باد) طراحی و تقویت میشوند
انواع شیشه
انتخاب شیشه میتواند با تأثیر برروی صرفهجویی در انرژی، حریم خصوصی و امنیت بر عملکرد در و پنجره دوجداره تأثیر بگذارد. انواع مختلف شیشه، مانند شیشههای امنیتی با ضخامت حداکثر 28 میلیمتر، برای نصب توصیه میشود. باید درک کرد که اتصالات شیشه به همان اندازه نصب در و پنجره دوجداره مهم است. دقیقاً به همین دلیل است که این فناوری همچنین دارای یک پیشنهاد و انتخاب طیف وسیعی از شیشه است که بهراحتی میتوان در این قابها جای داد. گزینههای چندلایه، معتدل، مقاوم در برابر صدا، عایق، خم، حتی شیشههای ضد گلوله وجود دارد که امروزه در بازار موجود است و این طیف شیشه به دلیل مقاومت و استحکام خود معروف است
انتخاب یراقآلات استاندارد:
انتخاب بهترین یراقآلات در و پنجره دوجداره یو پی وی سی کلید اصلی عملکرد است. یراقآلات موجود دستگیرهها، لولاها، اصطکاکها، قفلهای درب، سیلندرها، قفلهای چندنقطهای، غلتکها، آستانه، درب بستهها و غیره است. برای دستهها، ظاهر، کیفیت، طراحی و مطابقت رنگ با مشخصات باید در اولویت باشد. انتخاب لولا و غلتک مناسب بهاندازه و وزن صفحه بستگی دارد. قانونگذار درخصوص انتخاب و روش تشخیص یراق آلات مرغوب در و پنجره دوجداره دارای استاندارد نیز در قوانین استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی به وضوح پرداخته است.
انتخاب طراحی مناسب:
طراحی برای بهدستآوردن عملکرد بالا دروپنجره دوجداره به همراه زیبایی مهم است. ما باید نحوه تولید و نصب آن را درک کنیم. لولا و قفل باکیفیت خوب، آرماتورهای کاملاً مهندسی ساخت که درصورت لزوم استفاده میشود و پیچهای مناسب در مکانهای مناسب با اندازهگیری دقیق پنجره، عواملی هستند که هرکدام در کارایی درست و دقیق دروپنجره دوجداره uPVC موثر است. با تقویت خصوصیاتی مانند مقاطع فولادی گالوانیزه، پروفیلهایی که به درها و پنجرهها متصل میشوند ، مقاومت محکمتری برای در و پنجره ایجاد میشود.
یک تولیدکننده پنجره دوجداره ممتاز از فرمولاسیون مناسب شرایط آبوهوایی هر منطقه استفادهمیکند. سطح مناسب همه مؤلفهها حیاتی است. “دیاکسید تیتانیوم” پایداری اشعه ماورا بنفش و رنگپذیری را برای پروفیل سفید فراهممیکند. این ترکیب از دروپنجره دوجداره یو پی وی سی در برابر تغییر رنگ محافظت میکند. تیتانیوم قیمت بسیار بالایی دارد و ازاینرو هزینههای بالای در و پنجره دوجداره بسیار زیاد است. ضخامت دیواره خارجی پروفیلها باید حداقل 2.2 میلیمتر به بالا (درجه 2.8 میلیمتر A) برای عملکرد بهتر باشد.
نصب:
نصب و عایقبندی در و پنجره دوجداره بسیار مهم و ضابطهمند و در تبیین قوانین استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی به آن پرداختهشدهاست. پروفیلها باید به طول برش خورده و تا 45 درجه جوش داده شوند. هر واحد پنجره باید بهگونهای طراحیشود که تخلیه آب از محفظه تقویتکننده عبور نکند. سیستم پنجره باید مستقیماً به دیواره آجری با استفاده از پلاگین نایلون خود انبساط یافته و پیچهای روکشدار MS به داخل شاخه ثابت شود. پلیوینیلکلرید بدون پلاستیک و بدون سرب (uPVC) یکشکل سخت و مقاوم در برابر مواد شیمیایی از PVC است. این مزایای مختلف که برای پاسخگویی به انتظارات مشتری افزایش مییابد، از جمله نیاز به تعمیر در و پنجره دوجداره بسیار کمتر و در مقایسه با محصولات سنتی چوبی و آلومینیومی بسیار قویتر است. برخلاف محصولات چوبی، محصولات uPVC در معرض شرایط آبوهوایی مرطوب متورم یا تابیده نمیشوند. دوام uPVC کاملاً جای تردید نیست.
شرایط آب و هوایی و انتخاب پنجره
ایران کشوری است که در مجموعه کشورهای گرم و خشک دستهبندی میشود. ولی در بعضی از مناطق ایران آب و هوای سرد و معتدل نیز وجود دارند. انتخاب پنجره متناسب با شرایط آب و هوایی تفاوتهایی دارد.
در بیشتر کشورها، براساس شرایط اقلیمی مناطق مختلف دستهبندیهای ضریب انتقال حرارت U Value، ضریب جذب گرمای نور خورشید SHGC و میزان عبور نور VT یا Light Transmission برای در و پنجره و مجموع آنها تعریفشده ولی متاسفانه در ایران چنین تعریفی وجود ندارد.
این مقاله سعیدارد با توجه به ضرورت تبیین این مبانی و براساس برداشت از استانداردهای روز نسبت به ارایه این دستهبندی انجام وظیفه نماید.
1- مناطق سردسیری
بدلیل لزوم حفظ انرژی داخل ساختمان و جلوگیری از هدررفت آن در زمستان و همچنین جذب حداکثر انرژی تابشی خورشید، ضریب انتقال حرارت مجموع پنجره و شیشه باید بین1.9 – 2.3 w/m2.k باشد. همچنین ضریب جذب گرمای نور خورشیدSHGC شیشه میبایست حدود 0.2 تا 0.5 در نظر گرفته شود.
2- مناطق معتدل
در این گروه بدلیل اینکه اختلاف درجه حرارت داخل و بیرون ساختمان در بسیاری از روزهای سال زیاد نیست، ضریب انتقال حرارت مجموع پنجره و شیشه باید بین 2.4 – 2.8 w/(m2.k) باشد. در این مناطق استفاده از نور طبیعی روز در اولویت بیشتری قراردارد و میزان عبور نور از شیشه، VT یا Light Transmission میبایست حدود 0.2 تا 0.5 در نظر گرفتهشود.
3- مناطق گرمسیری
تابش نور شدید خورشید و گرمای حاصله از آن، در سایه قرارگرفتن پنجرهها و استفاده از کناپی (سایهبان) در بالا و یا کنار پنجرهها از اهمیت بیشتری نسبت به متغیرهای دیگر برخوردار خواهد بود. در این اقلیمها، ضریب انتقال حرارت مجموع پنجره و شیشه بین 2.9 – 3.2 w/(m2.k) مناسب میباشد. در این مناطق جلوگیری از تابش مستقیم نورخورشید به داخل ساختمان در اولویت بیشتری قراردارد و استفاده از شیشههای اندکی رنگی با میزان عبور نور از شیشه، VT یا Light Transmission حدود 0.60 تا 0.50 مناسب میباشد.
جلوی اتلاف انرژی را بگیریم
پیامدهای ناشی از اتلاف انرژی امروزه به یکی از مهمترین دغدغههای جوامع تبدیل گردیده است. محدود و اتمامپذیربودن منابع فسیلی و رشد روزافزون و لجامگسیخته مصرف انرژی، آینده را با چالشهای جدی روبهرو کردهاست. بههمین منظور راهکارهای زیادی جهت جلوگیری از اتلاف انرژی در صنعت ساختمان ارائهشدهاست .
باتوجه به پیشبینیهای صورتگرفته توسط متخصصان امر قطعاً جنگهای آینده دنیا، جنگهای دستیابی به منابع انرژی خواهدبود و ملتها و حکومتهایی پیروز این نبرد سخت خواهندبود که قدر و ارزش منابع انرژی محدود خود را دانسته و روشهای مصرف بهینه آن را شناسایی و اجرا نمایند.
وضعیت منابع انرژی و مصرف آن در ایران و خارج از ایران:
امروزه درک اهمیت و ضرورت مصرف عاقلانه و صحیح اشکال مختلف انرژی بر هیچکس پوشیدهنیست و همواره شاهدهستیم که چگونه کشورهای پیشرفته دنیا روشهای متعددی را جهت حفظ و ذخیرهسازی منابع محدود خود در پیش گرفتهاند. جالب است بدانیم اکثر کشورهای مذکور فاقد منابع بوده و از طرفی باتوجه به پیشرفتهبودن تکنولوژی در این ممالک و نیاز فراوان به انرژی، روبه یافتن شیوههای جدید خلق انرژی یا استفاده بهینه از آنها آوردهاند.
روشهای جدیدی چون انرژی هستهای، انرژی خورشیدی، استفاده از انرژیهای ناشی از جریان با دو هسته درونی زمین و… که با صرف هزینههای فراوان بهدستآمدهاند نشاندهنده درک اهمیت موضوع مذکور از سوی جوامع پیشرفته عالم میباشد. اختراع تکنولوژیهای جدید در جهت مصرف بهینه سوخت و حفظ و ذخیرهسازی انرژی، وضع قوانین مدرن و جامع در هدایت مصرف انرژی و از همه مهمتر آموزش و تربیت اقشار مختلف جامعه برای درک اهمیت حفظ منابع و جلوگیری از اسراف از عوامل موفقیت و پیشرفت کشورهای مذکور میباشد.
مردم کشورهای پیشرفته بدون هیچگونه اجبار و فشاری از سوی دولتهای خود از اسراف در مصرف در معنای کلی آن اجتناب مینمایند. مثلاً یک شهروند غربی در خرید اقلام روزانه خود چون میوه و… تنها بهاندازه نیاز خود خرید نموده و یا در مصرف منابع آب، برق و… نهایت دقت و صرفهجویی را انجام میدهد.
متأسفانه شاهد هستیم که مردم و سیاستمداران کشورمان هنوز بهدرستی قدر و ارزش ثروتهای خدادادی خود را درک ننمودهاند. ایران از لحاظ دارایی، ثروتها و منابع طبیعی از معدود کشورهای غنی دنیا میباشد. ذخایر فراوان نفت، مخازن عظیم گاز، معادن بیشمار زغالسنگ، مس و… از هدایای خداوند متعال به مردم این سرزمین کهن میباشند.
شاید دسترسی آسان و بدون زحمت به این ثروتها بوده که باعث گردیده اهمیت موضوع در میان مردم این سرزمین آنچنانکه باید و شاید موردتوجه قرارنگیرد.
بنا به گزارش سازمان جهانی انرژی، اگر تدابیر جدی و عملی در رفع معضل مصرف انرژی اندیشیدهنشود، دور نخواهدبود که کشورمان جهت دسترسی به انرژی برای رفع نیازهای خود دست بهسوی کشورهای مترقی دراز نموده و با صرف هزینههای فراوان به مقدار اندکی از نیازهای خود دست یابد و همواره وابسته به دیگر کشورها باشد.
تفکر و تدبر در مطالب فوق، ضرورت یافتن راهکارها و روشهای مناسب برای غلبه بر مشکلات ناشی از مصرف بیرویه انرژی در ایران را دوچندان مینماید.
راههای اتلاف انرژی:
اگر با یک دید کلی به میزان مصرف انرژی در جهان بنگریم به این نتیجه میرسیم که درصد بالایی از کل انرژی جهان در ساختمان مصرفمیشود. در تحلیلهای خود باید به این نکته توجه نماییم که بحران انرژی در جهان از کجا نشئتگرفته، تا از این طریق راهکارهای مناسب را ارائهکنیم، در چه بخشی لازماست سرمایهگذاری صورتگیرد تا اتلاف انرژی را به حداقل برسانیم.
انرژی در بخشهای مختلفی مورد مصرف قرارمیگیرد ازجمله در بخش ساختمان. مطالعات در بخش ساختمان نشانمیدهند ۴۸٪ انرژی جهان در این بخش مصرف میگردد. حدود ۷۰٪ از طول عمر انسانها در داخل بناها میگذرد و دراینمدت انرژی فراوانی مورداستفاده قرارمیگیرد.
دربخش حملونقل حدود ۲۷٪ و در کل صنایع، کشاورزی و تبدیل انرژی نیز حدوداً ۲۵٪ انرژی مصرفمیگردد؛ لذا چنانچه مشاهدهمیشود حدود نیمی از مصرف انرژی جهان به بخش ساختمان تعلقدارد؛ لذا سرمایهگذاری برای ساخت ساختمانهای کممصرف بهترین راهکار کمکردن مصرف در ساختمانها و بهتبع آن منابع انرژی میباشد.
اگر مهندسین معمار در طراحی و مهندسین مجری در حین اجرا دقت لازم را لحاظکنند با روشهای مناسب میتوان به این اهداف رسید.
بزرگترین چالش برای نسلهای آینده حل مشکل کمبود انرژی و آلودگی محیطی است که دراثر مصرف انرژیهای فسیلی بهوجودآمدهاست. در کشورهای درحالتوسعه شبیه ایران، حدود ۶۰٪ انرژی در ساختمان مصرفمیشود. اگر ما بخواهیم از یکسو با مسئله انرژی و از سویدیگر با مسئله تغییر اقلیم برخوردی مناسب داشتهباشیم میبایست به ساختار ساختمانهایمان بیشازپیش توجه نماییم.
اگر ما به ساخت بنا توجه بیشتری داشتهباشیم و انرژی را از طریق منابع تجدیدپذیر تأمینکنیم و از این طریق صرفهجویی را در ساختمانها فراهمکنیم بسیاری از مشکلات آینده بشر را مرتفع میشود
باتوجه به اینکه چیزی حدود ۳۵٪ از مخارج خانوادهها مربوط به مصرف انرژی است، اگر راهکارهای مربوط به مصرف صحیح انرژی و ذخیرهسازی آن تعیین و اجراشود بهسادگی از مخارج خانواده کم خواهدشد و از این طریق هم به اقتصاد خانواده و هم در سطح کلان به اقتصاد کشور کمک بزرگی خواهد شد.
حتی اگر سوختهای فسیلی رایگان به دست ما برسند عاقلانه نیست که ما از آنها استفادهکنیم چراکه زیانهای جبرانناپذیری با استفاده از آنها به طبیعت وارد میگردد و از سوی دیگر از آنها میتوان استفادههای متعدد و بهینهای نمود.
باتوجه بهاینکه حدود ۴۰ تا ۴۵٪ انرژی در منزل صرف گرمایش و سرمایش میشود و حدود ۲۵٪ نیز صرف روشنایی و ۳۰٪ انرژی نیز از طریق در و پنجرهها اتلاف میگردد، اگر بخواهیم در مصرف انرژی تعدیل داشته باشیم باید اقدامات وسیعی چه در طراحی ساختمان و چه در استفاده از تکنولوژیهای جدید انجام دهیم.
ساختمانهای Zero Energy Building
در جهان امروز ساختمانهایی وجود دارند که نهتنها تمام مصرف انرژی خود را تأمین میکنند بلکه مازاد انرژی تولیدیشان را به شبکه سراسری منتقل و در پایان هر ماه مبلغی را بابت این تزریق انرژی از دولت دریافت میدارند.
این ساختمانها به ساختمانهای Zero Energy Building معروف میباشند. در کالیفرنیا حدود ۱۵٪ از ساختمانها به این شکل کار میکنند و تمام انرژی خود را تأمین مینمایند. متوسط بناهای مسکونی در آمریکا دارای متراژ ۱۳۰ مترمربع و در انگلستان حدود ۶۰ مترمربع است اما ساختمانهای مسکونی آمریکا نسبت به انگلستان حدود ۶۰٪ مصرف انرژی کمتری دارند.
ما میتوانیم با استفاده از فناوریهای پیشرفتهای که در دنیا موجود است مصرف انرژی ساختمانهایمان را به یکچهارم کاهش دهیم که هماکنون مصرف انرژی در ایران در بخش ساختمان حدود ۴ برابر استاندارد جهانی است.
یکی از مهمترین و رایجترین تکنولوژیهای استفاده شده جهت مصرف صحیح انرژی در ساختمان و ذخیرهسازی آن که سابقهای حدود ۴۰ ساله در کشورهای پیشرفته استفاده از پنجره دوجداره میباشد که این سازهها باتوجهبه مزایای فراوان خود نقش بسیار مهمی در ذخیرهسازی و مصرف صحیح انرژی ساختمان دارند.
صرفهجویی در مصرف انرژی باتوجهبه ویژگی عایق بودن این سازهها، مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش (uv) و حذف اثرات مخرب آن، کاهش آلودگی هوا، کاهش هزینه تأسیسات برودتی و حرارتی در ساختمان، هوابندی کامل، تنوع در طرح و نوع بازشوها، عدم نیاز به سرویسهای مکرر (تعویض، رنگآمیزی و…)، سهولت در نصب، مقاومت در برابر باد، باران، طوفانهای شدید و آلودگی هوا، غیر قابل اشتعال بودن، حفاظت از محیطزیست از طریق بازیافت، نظافت آسان و قابلیت استفاده از روکشهای رنگی از جمله ویژگیهای اینگونه سیستمهای در و پنجره است که استقبال از آنها را با تقاضای روزافزون مواجه ساخته است.
نقش استاندارد پنجره دوجداره یو پی وی سی در ساختمان
مقایسه مصرف انرژی در ساختمانهای کشور با مقدار متناظر آن در کشورهای توسعهیافته، گویای فاصله زیاد بین این دو مقدار است و این واقعیت، تجدیدنظر اصولی در سیاستهای مصرف انرژی در بخش ساختمان را ضروری میسازد.
گرچه به دلیل پایین بودن بهای انرژی در کشور، هزینه گزافی از مصرف بالای انرژیبر صاحبان آنها تحمیل نمیگردد، اما با درنظرگرفتن این موضوع که یارانه این انرژی از سوی دولت پرداخت میشود، بهراحتی میتوان دریافت که صرفهجویی در مصرف انرژی دردید کلان و ملی، چه فوایدی به همراه خواهد داشت؛ بنابراین یک راه عمده صرفهجویی در مصرف انرژی در سطح ملی، بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمانهاست.
رواج روزافزون پنجرههای دوجداره و همچنین شیشه دوجداره استاندارد در دنیا، تفکر استفاده از پنجره های دوجداره استاندارد در کشورمان ایران در چند سال اخیر طرفداران زیادی یافته است. برای بررسی زمینه رشد و پیشرفت در کشور، بهترین روش، مقایسهای اجمالی میان وضعیت کشورمان با یکی از کشورهای همسایه که سابقه طولانی در استفاده از اینگونه در و پنجرهها دارد و از لحاظ جمعیت، پیشرفت و وضعیت اجتماعی و اقتصادی در وضعیت تقریباً مشابه با کشورمان قرار دارد میباشد.
در کشور ترکیه با داشتن جمعیتی در حدود ۸۰ میلیون نفر و وضعیت اقتصادی تقریباً مشابه با کشورمان، استفاده از در و پنجرههای دوجداره سابقهای تقریباً ۳۰ ساله دارد.
آمار منتشر شده از سوی نهادهای مسئول، حدود۲۰٫۰۰۰ شرکت در زمینه طراحی و تولید در و پنجرههای دوجداره و متعلقات آن که حدود ۳۷ قطعه میباشد فعال میباشند و هنوز نیز پس از گذشت ۳۰ سال از پیدایش این صنعت در ترکیه، در و پنجرههای دوجداره رایجترین سیستمهای در و پنجره مورداستفاده در این کشور میباشد.
بهعنوانمثال در شهر استانبول که مهمترین شهر تجاری و توریستی ترکیه میباشد حدود ۹۵٪ ساختمانها از سیستمهای در و پنجره uPVC استفاده کردهاند. این در حالی است که سالهاست قیمت انرژی در ترکیه از گرانترین قیمتها در دنیا میباشد و از طرف دیگر صنعت ساختمان و نوسازی بافتهای فرسوده سابقه بسیار طولانیتری در قیاس با کشورمان ایران دارد.
حال وضعیت کشورمان ایران را در مباحث فوق بررسی میکنیم. تعداد شرکتهای فعال در زمینه تولید پنجرههای دوجداره در ایران چیزی حدود ۳۰۰۰ شرکت میباشد و از طرفی نیاز شدید کشورمان به واحدهای مسکونی جدید که طبق گفته وزارت مسکن و شهرسازی حدود ۱٫۵۰۰٫۰۰۰ واحد در سال میباشد و فرسوده بودن بافت مسکونی در اکثر نقاط کشور و نیاز به نوسازی و بازسازی بافتهای مذکور متوجه زمینه بسیار مثبت جهت رشد و پیشرفت استفاده از پنجرههای دوجداره در کشورمان در سالهای آینده میباشیم که قطعاً وجود تقاضای فراوان، این تعداد شرکت فعال پاسخگوی نیاز روزافزون کشور نخواهند بود و نیاز به سرمایهگذاری فراوان جهت آماده نمودن زیرساختها دارند.
از طرف دیگر با توجه به افزایش روزافزون قیمت انرژی در کشور و برنامه وسیع دولت جهت آزادسازی قیمت انرژی و طرح هدفمند کردن یارانهها در طرح تحول اقتصادی، هجوم مردم و نهادها جهت استفاده از سازههای ذخیرهکننده انرژی و مصرف بهینه آن روندی صعودی به خود خواهد گرفت.
چرا باید از گالوانیزه استاندارد استفاده کنیم؟
استفاده از گالوانیزه استاندارد برای استحکام بخشی و همچنین تحمل بارهای دینامیکی و استاتیکی وارد شده (شامل بارهای خارجی و بارهای مستقیم) به پنجره از الزامات غیرقابل انکار سیستم پنجره های دوجداره می باشد.
اینکه ادعا می شود می توان برای پروفیلی خاص ، یا در شرایطی خاص از گالوانیزه استفاده نکرد ، بی پایه و اساس بوده و هیچ پشتوانۀ فنی،علمی ندارد و در هیچ یک از استانداردهای تدوین شده چه در ایران و چه در سایر کشورها چنین موضوعی وجود ندارد. نباید فراموش کنیم که پروفیل پی وی سی،قادربه تحمل هر وزن یا هر بار وارد شده به آن نمی باشد و در صورت عدم استفاده از گالوانیزه احتمال شکستن ، دفرمه شدن ، تغییر شکل یا از دست دادن آب بندی ، ساده ترین احتمالات خواهند بود.
با توجه به اهمیت موضوع مطالبی هر چن مختصر را در اختیارتان قرار میدهیم تا با یک گالوانیزه با کیفیت و استاندارد بیشتر آشنا شوید.
دلایل استفاده از گالوانیزه در پنجره دوجداره
- افزایش استقامت پروفیل
- تحمل وزن
- انتقال گشتاو
- افزایش امنیت
- فشار باد
معیارهای سنجش گالوانیزه
- ضخامت گالوانیزه
- وزن متر طول
- شکل گالوانیزه(نك دار یا ساده/ G و یا U شکل بودن)
از جمله مسائل بسیار مهم در تولید در و پنجرههای پی وی سی استفاده از گالوانیزه میباشد که میبایست موارد ذیل مورد دقت و توجه قرار گیرد:
1-گالوانیزه میبایست بهصورت کاملاً یکپارچه و در تمام طول سطح مقطع پروفیل استفاده گردد .
2 –حداقل ضخامت گالوانیزه مورد استفاده جهت پنجره هایی که درساختمانهای (شش طبقه ) و پنجره هائی با ابعاد استاندارد تولید می گردد 5.1میلیمتر باشد.
3 –در خصوص پنجره هائی که در ارتفاعات بالا و یا ابعاد بزرگتری بکار برده می شوند و یا در مناطقی که دارای سرعت و فشار باد می باشد می بایست ضخامت و سطح مقطع گالوانیزه محاسبه گردد
4 –سطح مقطع گالوانیزه میبایست متناسب با سطح مقطع پروفیل باشد.گالوانیزه می بایست که با پیچهای استاندارد که با فواصل150 میلی متر از ابتدا و انتهای پروفیل و هم چنین فاصله حداکثر 400 میلی متر بین پیچها به پروفیل uPVC متصل گردد .
دردسرهای عدم استفاده از گالوانیزه استاندارد
در سال های اخیر اختلافات زیادی بین صاحب نظران در خصوص معیارهای ارزیابی و استفاده ازگالوانیزه استاندارد در پنجره های دو جداره پیش آمده و در این بین برخی سودجویان نیز از این آب گل آلود به نفع خود استفاده نموده اند ، از جمله با کاهش ضخامت گالوانیزه و یا عدم استفاده از گالوانیزه در لنگه های بازشو با استدلال های غیر علمی و فنی اقدام به ساخت پنجره های غیر استاندارد کرده اند.. در این مقاله سعی خواهیم کرد به دردسرهاس ناشی از عدم استفاده از گالوانیزه و این اختلاف نظرها پاسخ دهیم.
نکته:البته اخیرا برخی از شرکت های آلمانی پروفیل های جدیدی را به بازار عرضه کرده اند که نیاز به گالوانیزه ندارد.
در خصوص این پروفیل ها که به Fibre-reinforced مشهورند ، باید گفت که این پروفیل ها دارای تکنولوژی خاصی بوده و از یک رویۀ پروفیل upvc برخوردار می باشند که به عنوان عایق عمل می کند، در حالی که ساختار اصلی پروفیل و ستون های تشکیل دهندۀ چمبرها از پلیمری بسیار سخت ساخته شده اند.
افزون بر این به دلیل قیمت بسیار بالای این محصولات ، این سیستم عملا وارد ایران نشده است و در صورت ورود هم توان رقابت با انواع مرسوم پروفیل را به لحاظ قیمت نخواهد داشت.
معیاب عدم استفاده از گالوانیزه در پنجره های پی وی سی
معیاب عدم استفاده از گالوانیزه در پنجره های پی وی سی را می توان از چند جنبه مورد بررسی قرار داد:
- با توجه به ضریب انبساط طولی پروفیل های پی وی سی بعد از نصب و همچنین تغییرات آب و هوائی ، پروفیل ها شکل اولیه خود را از دست داده،عایق بندی اولیه خود را از دست می دهند که در حقیقت خواص اصلی استفاده از این پنجره های از بین می رود
- با توجه به اینکه یراق و لولاها علاوه بر پروفیل پی وی سی در گالوانیزه نیز نصب می گردند در صورت عدم استفاده ،بعد از گذشت زمان و به علت استفاده مکرر از پنجره، از محل خود خارج گردیده و مکانیزم باز و بسته شدن دچار مشکل می گردد
- با توجه به نشست ساختمان که موجب ایجاد خمش در پروفیل پی وی سی و تغییر شکل آن و فشار به شیشه ها و خارج شدن از آب بندی و شکست شیشه می گردد
- در صورت عدم استفاده از گالوانیزه نصب پنجره از استحکام لازم برخوردار نبوده و می تواند خطر آفرین باشد
- الوانیزه می بایست با پیچ های استاندارد و رعایت فاصله مناسب به پروفیل پی وی سی متصل گردد . در صورت عدم استفاده از گالوانیزه پیچ ها به اصلاح جا باز کرده و ممکن است فریم از دیواره جدا شود.